Yavru Bakımı

Köpek Yavrusuna Nasıl Bakılır     

Bir köpek yavrusu alıp eve getirmek heyecan verici ve biraz ürkütücü ama ikiniz için de çok eğlenceli olacak ! Yavru köpek bakımı, yavru köpeğinize hayatta en iyi başlangıcı yapmanıza ve daha sonraki olası sorunlardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Yeni yavru köpeğinizin ilk yılında neler yapılması gerektiğini ve yavru büyüdükçe ne yapacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

8 haftaya kadar - yavru köpeğinizi eve getirmeden önce

Yavru köpeğiniz nereden geldiyse, önceki sahibi aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç şey yapmış olabilir bu nedenle sahiplendiğiniz yada aldığınız yere tüm detayları sorup öğrenmeniz gerekli.

  • İlk Köpek Aşılarının yapılıp yapılmadığını öğrenmek
  • Tuvaket Eğitimine başlayıp başlamadığı.
  • Anne Sütünden Kesilip Kesilmediği;
  • Hangi kuru Mama ile beslendiği,
  • Yavru köpeğimizin ve insanlarla tanıştırarak sosyalleştirmeye başlayıp başlamadığı.
  • İç parazit ve dış parazit uygulamalarının yapılıp yapılmadığı
  • her hangi bir hastalık geçirip geçirmediği gibi sorularınızın cevaplarını not etmenizde fayda var

Yukarıda yazdığım soruların cevaplarını aldığınız zaman Veteriner Hekiminiz ile ilk tanışmada bu soruları ve cevaplarını iletmeniz gerekecektir.

Onları eve getirmeden önce, yeni yavru köpeğinizin gelişi için şunları yaparak hazırlanmanız gerekir:

  • Alan yaratmak ve oyuncak satın almak : Yavru köpeğinizin oynaması için alan ve onları meşgul edecek oyuncaklar sağlamanız gerekir.
  • Dinlenebilecekleri bir yer sağlamak: Yavru köpeğinizin rahatsız edilmeden dinlenebileceği sessiz, hava akımı olmayan bir yerde bir sandık yada oyun alanı yada Çit veya kafes, saklanma yerleri ve/veya rahat bir yatak sağlayın.      
  • Yavru köpeğin ilk evinden bir battaniye almak - bunu yanınızda getirin, böylece içine sokulacak tanıdık ve rahat bir şeyler olsun aynı zamanda anneden ayrıldığı için stres faktörünü azaltmanızda faydası olacaktır.
  • Veteriner Hekim bulma - Köpeğimizin tüm sorunları ile ilgilenecek veteriner hekiminizi bulup randevu talep ederek ilk tanışmanızı gerçekleştirmelisiniz.
  • Yavru köpek bakım ve beslemesi için sürekli araştırmak ve bu araştırdığınız konuları hekiminize sorup cevaplarına göre hareket etmelisiniz.Google gibi arama motorlarından cevaplar bulabilirsiniz ama her bilgi doğru bilgi değildir. Bu nedenle hekiminizin tavsiyeleriyle hareket etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

8-12 hafta - yavru köpeğinizi eve getirmek

Bu, yavru köpeğiniz için önemli bir zamandır, çünkü şimdi öğrendikleri ve deneyimledikleri şey gelecekteki davranışlarını şekillendirecektir. Yavru köpeğiniz henüz tam olarak aşılanmadı , ancak yavru köpeğinize aşağıdaki gibi olumlu deneyimler vererek sosyalleşmeye devam etmeniz önemlidir:

  • Onları diğer evcil hayvanlarla tanıştırmak - diğer sağlıklı, tam aşılı köpek ve kedilerle tanışmalarına izin verin.
  • Onları yeni insanlarla, manzaralarla ve seslerle tanıştırmak için dışarıya çıkarmayınız. Aşıları tamamlanmadan dışarıya çıkardığınızda çok çabuk viral enfeksiyonlara yakalanabilirler
  • Yavaş yavaş taramaya başlamalısınız uzun tüylü dostlarımızda tüy yumaklarının oluşmasını engellemeliyiz. kulaklarını, gözlerini ve diğer vücut kısımlarını kontrol ettirme gibi diğer deneyimler elde etmek için sürekli kontrol etmelisiniz.

Ayrıca:

  • Ayrılıkla ilgili davranışları önlemek için onları kısa süreliğine yalnız bırakmaya başlayın . Ayrılık aksiyete gibi durumların önüne geçmiş olursunuz.
  • Tutarlı bir rutin ve kurallar oluşturun - iyi davranışı ödüllendirin ve kötü davranışı görmezden gelin.
  • Onları daha önce sahip oldukları köpek mamasıyla besleyin ve küçük, düzenli öğünlerle aynı rutini koruyun.
  • Dışarı çıktıklarında onları ödüllendirerek köpek tuvalet eğitimine devam edin.

12 haftadan itibaren - köpek yavrusu eğitimi ve sosyalleşme

Yavru köpeğiniz şimdi ikinci aşılarını olabilir. Veterinerdeyken, onlara iç parazit ,Dış parazit uyglamalarını düzenli olarak hekiminize yaptırın. ve aklınıza takılan tüm sorularınızı veteriner hekiminiz ile paylaşıın. Bu yaş civarında şunları da yapabilirsiniz:

Tamamen aşılandıktan sonra yavrularınızı dışarıda sosyalleştirin.

Onları çocuk parklarına oyun alanlarına ,köpek eğitim merkezlerine götürün - Sosyalleşmesi , güvenlerini artırmanın ve temel eğitimi öğrenmenin harika bir yoludur .       Neyi sevdiklerini anlayın - yavru köpeğinizin neyi sevdiğini bilmek (en sevdiği yiyecek veya oyuncaklar gibi) eğitim sırasında onu motive edebilir.

Düzenli olarak dinlenmelerine izin verin - büyümek ve öğrenmek yorucudur, bu nedenle düzenli olarak dinlenmelerine ve eğitim seanslarını kısa ve eğlenceli tutmalarına izin verin. Yavru köpeğiniz kafes eğitimi almışsa , onu güvenli bir sığınak olarak kullanmasına izin verin.

6 aydan itibaren - ileri köpek eğitimi ve kısırlaştırma

Yavru köpekler bu yaşta hala öğreniyorlar, bu nedenle ödüle dayalı eğitime devam edin ve tüm deneyimleri olumlu tutun. Unutma:

  • Yavru köpeğinizle ilgili herhangi bir endişeniz varsa veterinerinizle konuşun ve henüz yapmadıysanız kısırlaştırma hakkında sorular sorun.
  • Yavru köpeğiniz ilerlemeye hazırsa,      daha gelişmiş köpek eğitim sınıflarına geçin.
  • Büyüdükçe ve beslenme ihtiyaçları değişmeye başlayacaktır.Okuduğunuz her yorum ile daha kaliteli yada daha pahalı olarak mama geçişi asla yapmayınız.mama Kullanımını hekiminize muhakkak sorunuz.

İlk günden itibaren deneyimleri olumlu tutarak, yavru köpeğinizin kendine güvenen yetişkin bir köpeğe dönüşmesine yardımcı olacak ve hayatı ikiniz için de daha keyifli hale getireceksiniz.